Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2008 12:33 - Нова година, Нов късмет! - за родители и деца :)
Автор: face Категория: Други   
Прочетен: 1395 Коментари: 2 Гласове:
0



Темата отново ще е за детските градини. За 2009 година се подготвя нов регламент за прием в детските градини и ясли. Идеята според Столична община е да бъде по-честно, справедливо и т.н. Създаде се работна група, с участието на родители, представители на общината, представители на фирмата изработила софтуера(няма да и споменавам името, понеже тази фирма взе пари и не свърши никаква работа) Погледната от тази страна, човек си казва супер. Тази година имаше "измами", системата не заработи както обещаха, догодина няма е така. Ето Столична община, взе присърце нещата и опитва да оправи грешката си.
Всичко е супер само на пръв поглед. Каквото и решение да се вземе, каквито и правила да измислят за прием в детските градини и ясли, те са обречени на провал. Причина е ясна за всички, ЛИПСАТА НА ДОСТАТЪЧНО МЕСТА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ЯСЛИ. Тази година няма за 9820 деца места (или по-точно казано, от тези който са кандидатствали). Нека още веднъж, да видим бройката която е красноречива.
родени 2007 г. - ясла 1 - не достигат 1995
родени 2006 г. - ясла 2 - не достигат 3995
родени 2005 г.,група 1 - не достигат 2186
родени 2004 г.,група 2 - не достигат   891
родени 2003 г.,група 3 - не достигат   575
родени 2002 г.,група 4 - не достигат   178
Какво ни прави впечатление, че най-голям недостиг за места има за 2007, 2006, 2005 година. Съответно догодина, ще имаме деца родени през 2008 година. Колко места ще се освободят за 2008 и ще са достатъчни ли, за да може догодина, неприетите деца да бъдат по-малко? Отговора е ясен, бройка на свободните места ще бъде много по-малък от бройката на желаещите. Ще се увеличи ли броя на децата останали без детска градина догодина? - Да ще се увеличи. Ще се увеличи и е нормално да се увеличи, през последните години броя на родените нараства, съответно и нуждата от повече места в детски градини и ясли, също нараства. Всеки месец в София се увеличава населението, което е напълно нормално, както става и с други големи градове в страната.
(Тази сутрин в новите темата беше беше отново Топлофикация София и един общински съветник, разсъждаше на глас. Кмета на София г-н Борисов, нещо не хареса тези разсъждавания и веднага се обади по телефона и започна да обяснява, как той е най-прав и т.н. (стандартни фрази, сигурно всеки ги знае вече на изуст) Нещото което ми направи впечатление е, че отново му пречиха хората от провинцията, който идвали в София и т.н. Като погледнем на тоя човек всичко му пречи и всеки му е виновен. :):):)  )
Какво обаче, прави общината на която ние плащаме данъци? Нищо неправи, отчаяни опити и губене на време. Какво като догодина ще има нови правила? - нищо места пак няма да има. Естествено с тази работна група и т.н., Столична община ще има ново оправдание. Ще каже, ето тези правила ги приехме с помощта на родителите, съобразихме с техните искания и т.н. Пак ще има показване по телевизията, пак ще има обяснения, че те не са виновни. Пак ще има обяснения, че не може да се каже точната бройка на децата останали без места и ще обявява бройка на изуст, която е 3000-4000 хиляди, нямаща нищо общо с желаната и пак, всички ние ще се чудим какво и как да направим и какво решение да намерим за нашите деца.
Какво трябва да направи общината? - да строй максимално бързо детски градини, да се махнат всички фирми който ползват под наем, сгради на детски градини. Закритите детски градини да възстановят работа. Това е нещото върху което общината трябва да се съсредоточи и да работи 24часа в денонощието иначе нещата ще излязат извън контрол. Децата трябва да ходят на частни детски градини. Само, че въпроса е как ще се плащат таксите за тия детски градини? Цените са средно около 500лв на месец. Това е горе долу една нетна заплата на един човек. Децата да се гледат от баби и дядовци - компромисен вариант, но не е никак удачен и не всички баби и дядовци са пенсионери и т.н.
Засега спирам до тук.......


Тагове:   нов,   нова,   късмет,


Гласувай:
0



1. lelya - Не ми се мисли. Много съм я закъсала с ...
25.09.2008 12:42
Не ми се мисли. Много съм я закъсала с детските градини.
цитирай
2. face - така е
25.09.2008 12:54
Положението при нас е същото. 2.5години се записвахме за детски гради и ясли и все няма места. Положението никак не е добре.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: face
Категория: Други
Прочетен: 74233
Постинги: 30
Коментари: 37
Гласове: 40
Архив